• Budgetbeheer

  Op maat gemaakte financiële ondersteuning zonder gerechtelijke tussenkomst

Budgetbeheer

Bent u het overzicht kwijt in uw financiële situatie? Van Meurs Begeleiding kan in overleg met u kijken welke mogelijkheden er zijn om tot een oplossing te komen voor uw schulden. Budgetbeheer is zonder tussenkomst van de rechtbank, hierdoor houdt u zelf meer de regie en is er ook nog meer maatwerk mogelijk. Let er wel op dat budgetbeheer vaak niet vergoed wordt door uw gemeente! Voor meer uitleg hierover, zie ‘kosten’.

Het is bij budgetbeheer ook mogelijk om de volledige financiën uit handen te geven aan Van Meurs Begeleiding, zodat de u of de cliënt geen omkijken meer heeft naar de post en administratie. Alle betalingen worden door de budgetbeheerder uitgevoerd.

Als u veel schulden heeft of meer bescherming nodig hebt, is bewindvoering een betere optie. Bij bewindvoering bent u beter beschermt tegen deurwaarders, het onnodig afsluiten van verzekeringen of andere abonnementen en verkoopagenten aan de deur of telefonisch.

Heeft u problematische schulden? Van Meurs Begeleiding zal in overleg met u naar de mogelijkheden zoeken voor schuldhulpverlening. Tevens zal er bewind worden aangevraagd wanneer dit nog niet geregeld is.

Stappenplan voor aanvraag en uitvoering van budgetbeheer door Van Meurs Begeleiding

1. Aanvraagprocedure

 • Intakegesprek binnen een week na contact: evaluatie van de situatie en vragen beantwoorden.
 • Samen bespreken we hoe we het budgetbeheer gaan vormgeven.

2. Uitvoeren van het plan van aanpak

 • Overname van bankrekeningen door de budgetbeheerder.
 • Start van dossier.
 • Bepaling van leefgeld en onderzoek naar mogelijke financiële ondersteuning.
 • Administratieve overname of ondersteuning, daar waar gewenst.

3. Opvolging en evaluatie

 • Contactfrequentie zoals besproken.
 • Werken aan zelfredzaamheid.
 • Verstrekking van dossier-toegang.

Veelgestelde vragen en handige links

 1. Wat houdt budgetbeheer in?
  • Budgetbeheer is een service die helpt om uw inkomsten en uitgaven te beheren en evenwicht te brengen in uw financiële leven.
 2. Wie komt in aanmerking voor budgetbeheer?
  • Iedereen die ondersteuning nodig heeft bij het beheren van financiën, zoals mensen met gezondheidsproblemen of schulden.
 3. Wat is het verschil tussen budgetbeheer en bewindvoering?
  • Budgetbeheer is een overeenkomst tussen de cliënt en de budgetbeheerder. Dit is zonder gerechtelijke tussenkomst. De budgetbeheerder wordt ook niet door een externe persoon/organisatie gecontroleerd. Bewindvoering loopt altijd via de rechtbank en de rechter controleert de bewindvoerder.
 4. Duur van budgetbeheer: hoe lang is het van kracht?
  • Dit varieert per individu en kan tijdelijk zijn of voor een langere periode duren, afhankelijk van de financiële situatie en dat wat er is afgesproken.
 5. Behoud ik toegang tot mijn geld tijdens budgetbeheer?
  • Ja, u heeft toegang tot een deel van uw geld, meestal als leefgeld, terwijl de rest beheerd wordt. Bij budgetbeheer is er geen gerechtelijke tussenkomst en kan dus zelf het beheer terug overgenomen worden.
 6. Hoe kan ik me aanmelden voor budgetbeheer?
  • Via ons online contactformulier of door direct contact op te nemen met ons. Bekijk onze contact pagina voor meer informatie.

Neem contact op met ons

Neem contact met ons op via onderstaand formulier of bekijk alle contactmogelijkheden op onze contact-pagina.

  Heeft u vragen, twijfels, of wilt u meer inzicht in uw financiële situatie en de mogelijkheden van budgetbeheer? Of het nu gaat om uw eigen situatie of die van iemand in uw omgeving, zoals een familielid, vriend, buur of als u een hulpverlener bent – wij staan graag klaar om u te ondersteunen en te adviseren.

  Bij Van Meurs Begeleiding begrijpen we dat financiële zorgen complex en soms overweldigend kunnen zijn. Neem daarom vooral (vrijblijvend) contact met ons op! Wij bieden een luisterend oor en praktische oplossingen, afgestemd op uw specifieke behoeften. Ons doel is om u te helpen bij het verkrijgen van financiële stabiliteit en rust op een manier die bij u past.

  Weet dat geen enkele vraag te klein of situatie te complex is. Of u nu meer wilt weten over budgetbeheer, hulp zoekt bij het beheren van schulden of gewoon wat advies wilt over financiële planning – wij zijn er voor u. Als u zich zorgen maakt over een cliënt of iemand in uw omgeving, staan wij ook graag voor u klaar om samen te bekijken hoe we hen het beste kunnen ondersteunen.

  U kunt ons eenvoudig bereiken via telefoon, e-mail en WhatsApp. Wij streven ernaar om laagdrempelig en toegankelijk te zijn, zodat u zich op uw gemak voelt bij het bespreken van uw vragen of zorgen. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe Van Meurs Begeleiding u of iemand uit uw omgeving kan helpen.