• Mentorschap en Bewindvoering

    Het verschil en de samenwerking tussen mentorschap en bewindvoering

Mentorschap en bewindvoering: verschillen, overeenkomsten en samenwerking

Bij het ondersteunen van mensen die hulp nodig hebben bij hun persoonlijke en/of financiële zaken, spelen mentorschap en bewindvoering een belangrijke rol. Hoewel deze begrippen soms door elkaar worden gehaald, zijn ze verschillend van aard en doel. In sommige situaties vullen ze elkaar echter perfect aan. In dit artikel leggen we de verschillen, overeenkomsten en mogelijkheden tot een gezamenlijke aanvraag van mentorschap en bewindvoering uit.

Wat is bewindvoering?

Bewindvoering richt zich op het beheer van financiële zaken. Een bewindvoerder wordt door de rechter aangesteld om de financiën van een persoon te beschermen en te beheren. Dit is vaak nodig wanneer iemand vanwege een beperking, ziekte, ouderdom of schuldenproblematiek niet in staat is om zijn of haar eigen financiële zaken goed te regelen.

Een bewindvoerder zorgt onder andere voor:

  • Het beheren van inkomsten en uitgaven
  • Het betalen van vaste lasten en andere rekeningen
  • Het aanvragen van toeslagen en financiële ondersteuning
  • Het treffen van betalingsregelingen bij schulden

Bewindvoering biedt financiële rust en zekerheid, zowel voor de betrokkene als voor familie en mantelzorgers.

Wat is mentorschap?

Mentorschap is gericht op het nemen van persoonlijke beslissingen voor iemand die dat zelf niet meer kan. Een mentor wordt door de rechter aangesteld om beslissingen te nemen over zorg, welzijn en begeleiding. Dit is bijvoorbeeld nodig bij mensen met dementie, een verstandelijke beperking of psychische problemen.

Een mentor helpt bij:

  • Het maken van beslissingen rondom medische behandelingen
  • Het bewaken van de persoonlijke belangen van de cliënt
  • Het onderhouden van contact met zorgverleners en instanties
  • Het organiseren van de juiste zorg en ondersteuning

Mentorschap biedt bescherming en zorg op persoonlijk vlak, zodat de betrokkene de best mogelijke ondersteuning krijgt.

Verschil tussen mentorschap en bewindvoering

Hoewel mentorschap en bewindvoering beide beschermingsmaatregelen zijn, richten ze zich op verschillende aspecten:

Bewindvoering Mentorschap
Gericht op financiële zaken
Gericht op persoonlijke zaken
Beheer van inkomsten, uitgaven en vermogen
Beslissingen over zorg en welzijn
Gericht op financiële administratie (zoals belastingaangifte, toeslagen, etc.)
Gericht op zorg en communicatie met medische professionals, verzorgers, etc.
Direct toezicht door de rechtbank op financiële administratie
Gericht op evaluaties van persoonlijke zorg, minder gericht op administratie

Kunnen mentorschap en bewindvoering samengaan?

Ja, in veel gevallen is het mogelijk en zelfs wenselijk om bewindvoering en mentorschap tegelijkertijd aan te vragen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij mensen die zowel hulp nodig hebben bij hun financiën als bij het maken van persoonlijke beslissingen. Door beide maatregelen te combineren, krijgt de betrokkene complete bescherming en begeleiding.

Bij een gezamenlijke aanvraag van mentorschap en bewindvoering:

  • Worden zowel financiële als persoonlijke belangen beschermd
  • Werken de mentor en bewindvoerder samen om de beste zorg en ondersteuning te bieden
  • Wordt alles via één proces geregeld bij de rechter, wat efficiëntie biedt

Wanneer kies je voor een gezamenlijke aanvraag?

Een gezamenlijke aanvraag voor mentorschap en bewindvoering is geschikt wanneer iemand:

  • Zowel moeite heeft met het beheren van geldzaken als met persoonlijke beslissingen
  • Extra bescherming nodig heeft vanwege een complexe situatie, zoals dementie of een verstandelijke beperking
  • Ondersteuning nodig heeft op meerdere vlakken om een veilig en stabiel leven te leiden

Hulp bij de aanvraag van mentorschap en bewindvoering

Bij Van Meurs Begeleiding helpen we je graag met de aanvraag van mentorschap en bewindvoering. We begeleiden je bij het proces, leggen de stappen uit en zorgen dat alles correct wordt geregeld. Samen zorgen we ervoor dat jouw naaste of cliënt de ondersteuning krijgt die nodig is.

Wil je meer weten over de verschillen en overeenkomsten tussen mentorschap en bewindvoering? Of hulp bij een gezamenlijke aanvraag? Neem gerust contact met ons op. Wij staan klaar om je te helpen!

Veelgestelde Vragen over Mentorschap en Bewindvoering

1. Kunnen een mentor en bewindvoerder dezelfde persoon zijn?

Ja, in sommige gevallen kan dezelfde persoon zowel mentor als bewindvoerder zijn, mits de rechter dit goedkeurt. Dit gebeurt vaak als een familielid deze rollen op zich wil nemen en de capaciteiten heeft om zowel persoonlijke als financiële zaken te beheren. Bij professionele begeleiding worden de rollen meestal door verschillende personen vervuld om onafhankelijkheid te waarborgen.

2. Hoe lang duurt het proces van aanvraag voor mentorschap en bewindvoering?

De duur van het aanvraagproces hangt af van hoe snel de benodigde documenten worden aangeleverd en de planning van de rechtbank. Gemiddeld duurt het proces 6 tot 12 weken vanaf de aanvraag. In sommige spoedgevallen kan de rechter een versnelde procedure toestaan, bijvoorbeeld als direct bescherming nodig is.

3. Wat kost het om mentorschap en bewindvoering aan te vragen?

De kosten voor mentorschap en bewindvoering worden jaarlijks vastgesteld en gepubliceerd in de Staatscourant door de Rijksoverheid. Dit omvat onder andere de griffiekosten voor de rechtbank en, indien een professionele bewindvoerder of mentor wordt aangesteld, jaarlijkse vergoedingen. Bij Van Meurs Begeleiding hanteren we deze vastgestelde tarieven, die je eenvoudig kunt terugvinden op onze kostenpagina. In sommige gevallen kunnen de kosten (deels) worden vergoed via bijzondere bijstand of andere regelingen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies over de financiële mogelijkheden.

4. Wat gebeurt er als ik mentorschap en bewindvoering niet op tijd regel?

Als iemand zonder begeleiding beslissingen blijft nemen terwijl dat niet meer verantwoord is, kan dit leiden tot financiële problemen, verkeerde zorgkeuzes of zelfs misbruik. Het vroegtijdig aanvragen van mentorschap en/of bewindvoering voorkomt dat de situatie verder uit de hand loopt. Indien nodig, kunnen hulpverleners of instanties de rechter verzoeken om beschermingsmaatregelen op te leggen.

Kies voor financiële rust en zekerheid met Van Meurs Begeleiding

Met Van Meurs Begeleiding ben je verzekerd van een deskundige, betrokken en professionele bewindvoerder en mentor die transparantie en integriteit hoog in het vaandel heeft. Heb je vragen over bewindvoering or mentorschap of wil je meer weten over hoe wij kunnen helpen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Neem contact op met ons

Neem contact met ons op via onderstaand formulier of bekijk alle contactmogelijkheden op onze contact-pagina.

    Heeft u vragen, twijfels, of wilt u meer inzicht in uw financiële situatie en de mogelijkheden van budgetbeheer? Of het nu gaat om uw eigen situatie of die van iemand in uw omgeving, zoals een familielid, vriend, buur of als u een hulpverlener bent – wij staan graag klaar om u te ondersteunen en te adviseren.

    Bij Van Meurs Begeleiding begrijpen we dat financiële zorgen complex en soms overweldigend kunnen zijn. Neem daarom vooral (vrijblijvend) contact met ons op! Wij bieden een luisterend oor en praktische oplossingen, afgestemd op uw specifieke behoeften. Ons doel is om u te helpen bij het verkrijgen van financiële stabiliteit en rust op een manier die bij u past.

    Weet dat geen enkele vraag te klein of situatie te complex is. Of u nu meer wilt weten over budgetbeheer, hulp zoekt bij het beheren van schulden of gewoon wat advies wilt over financiële planning – wij zijn er voor u. Als u zich zorgen maakt over een cliënt of iemand in uw omgeving, staan wij ook graag voor u klaar om samen te bekijken hoe we hen het beste kunnen ondersteunen.

    U kunt ons eenvoudig bereiken via telefoon, e-mail en WhatsApp. Wij streven ernaar om laagdrempelig en toegankelijk te zijn, zodat u zich op uw gemak voelt bij het bespreken van uw vragen of zorgen. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe Van Meurs Begeleiding u of iemand uit uw omgeving kan helpen.

    Onze klanten aan het woord

    Na een vervelende ervaring elders heeft Van Meurs Begeleiding mij weer op de rit gekregen. Eerlijk, duidelijk, helder en professioneel. Ik heb mijn leven terug, dankzij hun. Top!

    Super bewindvoerder. Na een helse ervaring, hier terecht gekomen. Denk dat er weinig bewindvoerders zijn zoals deze! Nooit zeuren om leefgeld, alle rekeningen worden op tijd betaald, alle toeslagen en bijzondere bijstand etc. Worden aangevraagd zonder dat je het 1000 x moet vragen, alle documenten gaan waar ze heen moeten, zonder maanden te wachten. Alles word netjes gedaan. Nooit hoeven zeuren om kinderbijslag /vakantie geld. Ze nemen zelf contact met je op, dat je extra centjes hebt en dat het is overgemaakt. Financieel gezien, nooit meer kopzorgen.

    Ze hebben mij regelrecht uit de puinzooi getrokken, en veel extra tijd in mij gestopt! Erg dankbaar en zeker een aanrader!

    Mirjam van Meurs en haar team hebben mij de afgelopen 3 jaar streng maar rechtvaardig geholpen om van mijn schulden af te komen en met een schone lei weer een nieuw leven op te starten. Van Meurs bewind luistert en geeft raad en helpt je om weer van je schulden af te komen.

    zeer vriendelijk en goed geholpen. Op korte tijd alles netjes afgelost en daarna ook begeleiding gehad. Als er iets was waar te tegen aanliepen was veel in overleg mogelijk. Heel erg dankbaar.

    Onze ervaring met van Meurs begeleiding, wij hebben voornamelijk contact met mevrouw van Meurs. Hier wordt echt gekeken naar de cliënt, behoeften en mogelijkheden. Een begeleiding die zichtbaar betrokken is en van doorpakken weet ook als het even wat lastig is, tja daar moet je natuurlijk tegen kunnen ook als cliënt of zorg professional ect. Maar je krijgt wel resultaat en uiteindelijk is dat toch wat er nodig is.

    Mirjam van Meurs heeft mij uit de ellende gehaald waar ik een paar jaar geleden in beland ben. Zeer kundig en transparant. Alrijd te bereiken ook wanneer het buiten kantoor uren nodig was. Dank zij deze hulp kan ik nu met een schone lei beginnen.